بورس چیست؟ چگونه از آن کسب درآمد کنیم؟
فهرست مطالب
بورس چیست؟ سرمایه گذاری در بورس چه معنایی دارد؟ در این مقاله می خواهیم به معرفی یکی از مارکت های مهم در خرید و فروش سهام و اوراق بهادار بپردازیم. سپس با انواع آن آشنا شده و نحوه ورود و کسب درآمد از آن را بیان می کنیم.
بازار بورس چیست؟
بورس چیست؟ این سوال به خصوص در سال 1399 یکی از پرتکرارترین پرسش هایی بود که در میان مردم وجود داشت. بورس ایران در اردیبهشت و مرداد ماه سال 1399 توانست رکورد رشد صعودی خود را بزند و بالاترین رقم را در نمودار شاخص کل خود ثبت کند. این موضوع سبب شد تا توجه عموم مردم به این بازار جذب شده و اکنون یک پنجم مردم به عنوان سهامدار در آن ثبت نام کرده اند. اما بازار بورس چیست؟
بورس یا Bourse یک نوع مارکت سازمان یافته است که در داخل کشورها شکل گرفته و در آن برخی معاملات از جمله خرید و فروش سهام، اوراق بهادار، قراردادهای آتی، اوراق قرضه و غیره انجام می گیرند. بورس به زبان ساده به مفهوم پلتفرمی است که افراد در آن قادر به مبادله سهام شرکت ها هستند. سابقه چنین معاملاتی نخستین بار در اوایل قرن 15 میلادی به کشور بلژیک بازمی گردد. بعدها اولین مرکز بورس از نوع اوراق بهادار در سال 1460 میلادی (562 سال قبل) در بلژیک ساخته شد.
بورس در ایران نیز توسط یک فرد بلژیکی پایه گذاری شد اما با وقوع جنگ جهانی دوم، روند تشکیل آن با 25 سال تاخیر، در نهایت از سال 1341 شمسی آغاز گشت. نخستین معاملات این مارکت در ایران در بهمن ماه سال 1346 انجام شد. در ایران بازار بورس به 4 نوع مختلف تقسیم می شوند که عبارتند از:
- بازار بورس اوراق بهادار،
- بازار فرابورس،
- بازار بورس کالا و
- بازار بورس انرژی.
در ادامه با ما باشید تا به بررسی کامل انواع این بازارها بپردازیم و با آنها بیشتر آشنا شویم.
انواع بازار بورس چیست؟
حال که به صورت کوتاه و مختصر با مفهوم بورس چیست؟ آشنا شدید، لازم است به انواع آن بپردازیم که عبارتند از:
- بازار اوراق بهادار: به طور کلی غالب سهامداران در بازارهای اوراق بهادار (بورس) و فرابورس فعالیت می کنند. تاریخچه آغاز این بازار به سال 1383 باز می گردد. در این بازار، اوراق بهادار از جمله اوراق مشارکت، سهام شرکت ها و غیره خرید و فروش می شوند. مشتریان و فروشندگان شامل سهامداران حقوقی و حقیقی هستند.
- بازار فرابورس: این بازار از سال 1387 آغاز به کار کرده است. تفاوت بازار بورس با فرابورس در شرکت هایی است که در آن حضور دارند. به عنوان مثال باید گفت مجموعه هایی که از نظر شفافیت مالی و عملکردی ضعیف هستند و نتوانسته اند شرایط پذیرش در بازار بورس را داشته باشند، در بازاری به نام فرابورس قرار می گیرند. این نوع بازار به 5 قسمت تقسیم می شود که شامل بازارهای اول تا سوم و نیز بازارهای مالی نوین و پایه می باشند.
بازارهای کالا و انرژی در بورس چیست؟
در ادامه پاسخ به این سوال که انواع بازار بورس چیست؟ همچنین باید گفت:
- بازار بورس کالا: این نوع از بازار بورس نخستین بار در سال 1382 با ورود سازمان کارگزاران بورس فلزات تشکیل شد. در این نوع مارکت، کالاهای فروشندگان خریداری می شود. سپس با قیمت گذاری بر روی آن، این کالا به خریداران عرضه خواهد شد. اما کالاهای فروشی در این بازار بورس چیست؟ در این خصوص باید گفت کالاهای عرضه شده در این بازار به طور معمول شامل اجناس خام و فرآوری نشده است. از جمله این کالاها می توان به محصولات کشاورزی، کانی های فلزی، شیمیایی و غیره اشاره کرد. از مرداد ماه سال 1401 نیز خرید و فروش خودرو به این بخش اضافه شده است.
- بازار بورس انرژی: این بازار به منظور فروش و کشف قیمت منصفانه برای حامل های انرژی، اولین بار در سال 1391 شروع به کار کرد. بازار بورس انرژی به 3 بخش تقسیم می شود که شامل بازارهای فیزیکی، مشتقه و فرعی هستند. مواردی که در این بازار به معامله گذاشته می شوند، شامل نفت، گاز، محصولات پتروشیمی و غیره است. همچنین قراردادهای مشتقه و نیز اوراق سلفی موازی نیز مورد معامله قرار می گیرند. قابل ذکر است که مشتریان حقیقی تنها در بخش مشتقه امکان خرید و فروش اوراق را دارند.
مهم ترین عوامل تاثیر گذاری بر بورس چیست؟
عوامل تاثیرگذار بر بورس چیست؟ در این خصوص می توان به فاکتورهای مختلفی اشاره کرد. با این حال 5 مورد از مهم ترین آنها در ادامه معرفی می شوند که بیشترین سهم را دارند. این عوامل عبارتند از:
- رشد نقدینگی و تورم: تورم در ساده ترین تعریف به معنای افزایش قیمت کالاها است که می تواند ناشی از رشد قیمت دلار و نیز افزایش نقدینگی باشد. از سوی دیگر رشد نقدینگی یکی از اقداماتی است که دولت ها برای تامین کسری بودجه خود انجام می دهند. با چاپ پول بیشتر، نقدینگی در جامعه بیشتر شده و افزایش پول منجر به بی ارزش شدن آن خواهد شد.
- سیاست های اقتصادی دولت: نقش دولت در بورس چیست؟ دولت ابزارهای بسیار زیادی برای تاثیر گذاری بر بورس دارد. یکی از نمونه های آن، تشویق عموم به سرمایه گذاری در این بازار است که منجر به رشد آن خواهد شد. ابزارهای دیگر، تغییرات نرخ بهره بین بانکی، قیمت گذاری های دستوری، فروش اوراق بدهی، سهام دولتی و غیره هستند.
- انتظارات تورمی: گفتیم که تورم یکی از عوامل تاثیر گذار بر بورس است. اما هیجانات ناشی از آن و انتظاراتی که ایجاد می شوند نیز در رفتار سرمایه گذاران تاثیر گذاشته و منجر به نوسان قیمتی بورس می شوند.
- قیمت های جهانی: بازارهای داخلی همواره تحت تاثیر قیمت های جهانی هستند. این موضوع می تواند در قیمت فلزات، مواد غذایی، مواد پتروشیمی و غیره تاثیر گذار باشد. به طبع آن نیز سهام این نوع شرکت ها دچار افت یا افزایش قیمت خواهند شد.
احساسات: هیجانات و احساسات بخشی جدایی ناپذیر از سرمایه گذاری در بازارهای بورس هستند. به عنوان مثال می توان به خبرهای جنگ، وضع یا رفع تحریم و غیره اشاره کرد.
چگونه از بورس کسب درآمد کنیم؟
روش کسب درآمد از بورس چیست؟ در پاسخ به این پرسش ابتدا لازم است بدانید:
- برای ورود به بازار سرمایه بورس در ایران، لازم است اقدام به اخذ کد بورسی نمایید. برای انجام این کار با مراجعه به کارگزاری های بورس در ایران، کد بورسی خود را دریافت نمایید.
اما شیوه های کسب درآمد از بورس چیست؟ در پاسخ باید گفت:
- کسب درآمد از نوسانات قیمتی: در این حالت شما قادر هستید تا از نوسانات قیمت سهام کسب سود کنید. از آنجایی که بازار ایران یک مارکت یکطرفه است، بدین معنا که تنها از افزایش قیمت سود می کنید، می توانید با خرید در کف قیمتی و فروش در نرخ بالاتر، از افزایش قیمت سهم خود کسب سود کنید.
- استفاده از سود تقسیمی: برخی از شرکت ها در انتهای سال مالی خود، با تعیین یک تاریخ مشخص، یک مجمع سالانه برگزار می کنند. سپس با ارائه گزارش از عملکرد شرکت، اقدام به تقسیم بخشی از سود خود میان سهامداران می نمایند. شما می توانید پیش از برگزاری این مجمع، با خرید سهام از این سود تقسیمی استفاده کنید.
- کسب سود از صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت: در این حالت سرمایه گذاران با تضمین سود با مقدار کم، سرمایه های خود را با احتمال ریسک کمتر در اختیار صندوق های سرمایه گذاری قرار می دهند. این روش برای افراد تازه کار بسیار مناسب می باشد.
سوالات متداول
از جمله سوالات متداول در خصوص بورس چیست؟ می توان گفت:
مزایای شرکت در بورس چیست؟
از جمله مزایای این بازار می توان به کسب سود از بورس، خرید سهام شرکت ها، خرید کالا و غیره اشاره کرد.
چگونه وارد بورس شویم؟
برای ورود به این بازار، ابتدا به یک کارگزاری مجاز مراجعه نموده و ثبت نام کنید. سپس اقدام به آموزش خرید سهام از بورس نمایید. در انتها با کسب مهارت معامله گری، اقدام به خرید و فروش سهام نمایید.
برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید. صفحه ورود و ثبت نام